Ai auzit vorbindu-se adesea de a-ți „găsi tribul” în online. Comunitatea de oameni alături de care să construiești, să poți fi „tu”, în mod autentic, și care să îți sprijine obiectivele la fel cum tu le susții pe ale lor.

Dar ce este acest „trib” și de ce e mai important ca niciodată?

Focusul pe relații de încredere este tot mai important în mediul online

De ce bate tribul notorietatea cu un scor amețitor de 100-1? (Am lăsat „1” pentru că avantajul mare al notorietății este că o masă mare de oameni te cunoaște ca fiind expert în domeniul tău, ceea ce trebuie să fie awesome. Nu știu, încă n-am ajuns acolo, îți spun).

Comunitatea în online este grupul de oameni care face parte din audiența ta, îndeplinește toate caracteristicile avatarului tău de client, și, bonus, îți permite să te exprimi în mod autentic, exact așa cum ești tu. Oamenii aceștia se strâng în jurul tău ca invitații tăi de seamă la o cină, atunci când ridici paharul să ții un toast. Te ascultă cu atenție și interes, apoi se așază la masă și se bucură de experiența pe care ai creat-o pentru ei.

Fără ca tu să trebuiască să muți munții din loc ca să-i atragi. Totul se petrece firesc, natural, în mod organic.

Am menționat că e bine să te concentrezi pe a-ți construi comunitatea mai degrabă decât pe notorietate, pentru că observ în ATÂT de multe conversații pe care le am cu proprietari de business din toate domeniile, focusul pe „număr de followers”. Și NU despre asta e vorba în online.

Recent, după ora de spinning, am schimbat câteva cuvinte cu un coleg de clasă și, din una în alta, am ajuns să povestim despre meseria noastră. Când i-am spus că sunt digital content strategist, prima, dar prima lui reacție, a fost: „wow, și câți followers ai?”.

Guys, you’re missing the point!

E o perioadă dubioasă din punct de vedere al Reach-ului pe rețelele de Social Media, și văd ATĂT de multe antreprenoare cu idei fabuloase de business cărora li se stinge pasiunea din ochi când văd că postările lor nu devin virale, nu fac valuri, and so on.
Am văzut și reversul medaliei: un Reel de-al unei cliente a devenit viral (200k vizualizări), cu foarte puțini urmăritori noi RELEVANȚI și zero încasări pe termen lung.

Trust me, nu vrei asta. Pentru că singurul care are de câștigat este ego-ul…

Înțeleg că un om care nu este în industrie nu înțelege mecanismul complex al unei strategii de comunicare nu știe cum să facă legătura între obiectivele de business și planul de comunicare. Dar noi suntem antreprenori, conducem propria afacere și stă în mâinile noastre să ne asigurăm că vorbim cu impact și sinceritate în spațiul online și că prin asta creștem veniturile.

Nu știu cum e la tine, dar eu m-am săturat de goana după like-uri și urmăritori, care nu duce nicăieri!

Vanity metrics sunt indicatori înșelători de „performanță” în business

Ok, dăm „boost post”, „să mai vadă oamenii ce facem” și mai aducem 10-20 oameni. Ok, facem parteneriat cu un influencer și mai aducem 1000-2000 oameni.

Și ce?

Sincer, ȘI CE?

Ce se întâmplă după asta?

Devii cunoscută și cum te ajută asta?

Se traduce această notorietate în clienți super fascinați de lucrul cu tine? Atrage după sine un șir lung de mesaje de la oameni care vor, care sunt dispuși să aștepte, să poată lucra cu tine pentru că, deși știu că sunt alți experți în domeniu, ei te vor pe TINE?

Gândește-te așa: sunt două brutării, una lângă cealaltă. La una este mereu coadă, în timp ce la cealaltă intră din când în când câte un client. Vrei să fii prima brutărie, crede-mă! Și vrei ca în brutăria ta, pâinea și toate adorabilitățile pufoase să fie frământate cu grijă și atenție. Cu iubire și viziune. Cu entuziasm! Vrei ca în spate, la cuptoare, să fie aceeași nerăbdare de a crea, precum este în față, la casă, nerăbdarea de a servi. Vrei ca oamenii care rup o bucată din pâinea aia aburindă să spună că e cea mai bună pâine pe care au mâncat-o vreodată, că le amintește de cum făcea bunica. Și să le spună și altora!

Știi, toate sunt legate.

Munca din culise cu cea care se vede – cu ce comunici în online, cu alte cuvinte.

De asta spun și tot spun: focus pe comunitate.  

1. Comunitatea este formată din OAMENI – nu orice fel de oameni, ci dintre cei care se potrivesc tipologiei tale de client ideal. Și vrei asta, pentru că:

2. Vorbești pe limba lor. Ceea ce înseamnă că îți este automat mult mai ușor să creezi conținut pentru ei, având în vedere că le cunoști deja problemele, știi ce îi ține noaptea cu ochii cât cepele, ațintiți spre tavan 👀

3. Ceea ce ne duce la beneficiul numărul 3: când te concentrezi pe construirea unei comunități, poți avea grijă de oamenii tăi, poți să îi conduci în mod natural spre acțiune. 7 din 10 consumatori vor cumpăra de la branduri în care au încredere.

4. Și cum construiești încrederea? Exact! Cu focus pe comunitate! 🙌🏻
De fapt, 64% dintre consumatori se așteaptă ca brandurile să se conecteze cu ei (sursa: sproutspecial).

Așadar, să recapitulăm: concentrează-te pe a-ți găsi și îngriji “tribul”, comunitatea, oamenii pe Social Media & beyond.

Face TOATĂ diferența, îți promit!

În plus, îmi place mult citatul ăsta de la Robin Sharma, care se potrivește de minune: “Where focus goes, energy flows”. Concentrează-te pe comunitate și îți promit că vei înflori!

Și dacă ai nevoie de îndrumare, dacă nu știi de unde să începi, dacă sună bine acolo, dar nu ai un plan, trimite-mi un mesaj cu toată încrederea: