„Ce să mai postez pe Instagram vara asta?” – iată întrebarea verii pentru antreprenorii care le fac pe toate. În loc de Instagram inserează platforma ta preferată, ideea e aceeași.
Audiența pleacă în vacanță, cel mai probabil și tu faci asta, deci cum rămâne cu prezența ta, a afacerii tale, pe Social Media? Intră și ea în vacanță?
Well, nu prea.
Este o greșeală pe care o văd frecvent (și pe care am făcut-o și eu la început de business, deci înțeleg bine mecanismul de gândire, guilty as charged!), dar care este ATÂT de ușor de evitat.
Nu îți recomand să închizi toate canalele de comunicare în online în perioada verii, chiar dacă este posibil să observi că Reach-ul (deci numărul de oameni la care ajungi în spațiul online) scade, și chiar dacă vezi că oamenii tăi nu sunt atât de vorbăreți ca de obicei.
Plus că e de notat că vara 2022 este una un pic atipică: vine după un puternic conflict armat chiar la granița noastră, COVID a continuat să ne afecteze la nivel global, și foarte mulți oameni și-au luat vacanțe prelungite ca să compenseze pentru anii precedenți.
Tot nu mi-ai spus, Cristina: ce să mai postez pe Facebook și Insta pe timp de vară?
Bună întrebare, a trebuit să fac introducerea mai lungă, ca să înțelegi că e de așteptat să vedem o scădere în cifre pe Social Media. Dar asta nu înseamnă că ne punem pelerina lui Harry Potter și brusc devenim invizibili. Dimpotrivă!
Uite, din punct de vedere al Marketingului, se întâmplă două lucruri:
- Pentru că brandurile online s-au înmulțit considerabil după pandemie, oamenii ajung la ceea ce se numește „buying paralysis”. Sunt foarte confuzi și nu știu ce să aleagă din oceanul uriaș de oferte. Aici intervine loialitatea față de branduri, pentru că, din confort și siguranță, se vor întoarce spre afacerile alături de care au colaborat în trecut, care pot să îi ajute în continuare.
Dap, ai ghicit, aici intervii tu. Continui să fii prezentă în ochii lor, continui să te poziționezi ca soluția numărul 1 pentru problemele pe care le au.
2. Dacă 2020 a fost despre #stămîncasă, 2022 va fi opusul! Oamenii vor ieși afară, se vor bucura de vreme, de vacanțe planificate sau impromptu și vor vrea să combine online-ul cu offline-ul. Deci, din nou, un super bun prilej pentru tine să fii acolo unde sunt și ei.
În funcție de domeniul tău de business, e posibil ca vara chiar să fie anotimpul în care ești pe val (dacă ai o agenție de turism, de pildă, dacă ești organizator de evenimente, florist, profesor de yoga, nutriționist and so on). Dar chiar dacă nu e tocmai anotimpul tău, sunt atââât de multe lucruri pe care le poți face în ceea ce privește comunicarea în online!
Haide să vedem cum anume adaptezi calendarul editorial pe timp de vară.
1. Concentrează-te pe nurturing mai degrabă decât pe reach
În traducere liberă, ai grijă de audiența pe care o ai deja. Oferă-le urmăritorilor tăi beneficii pentru că sunt aici, arată-le că îți pasă de ei, că e o onoare și o bucurie să îi ai aproape. Poți face asta printr-o campanie de reduceri, prin beneficii pentru cei care se înscriu în programele tale pe timp de toamnă.
2. Mergi pe behind the scenes
Vara este MINUNATĂ pentru astfel de conținut! Ai ocazia să îi arăți audienței cum funcționează mai exact lucrul cu tine, cum îți organizezi timpul pe timp de vacanță, ce metode folosești ca să rămâi relevantă pieței, cum anume creezi ofertele and so on. Introdu-i pe oameni în lumea ta – tot din principiul de la ideea nr. 1!
3. This or That?
Tot din ideea de a crește rata de engagement vin și postările de tipul „This or That?” și e atâât de distractiv să te joci cu asta, mai ales că Facebook și Instagram îți pun la dispoziție număr nelimitat de Stories în care să te joci cu asta.
Pur și simplu adaptează jocul ăsta domeniului tău, and watch the magic happen! Exemplu:
- Pentru un instructor de fitness: „O tură de alergat în parc sau Tenis afară cu cei mici? Cum ai alege să faci mișcare azi?”
- Pentru un program de nutriție: „O mână de cireșe sau Două piersici gustoase? Ce alegi la gustare?”
- Pentru un autor de cărți pentru copii: „O poveste pe o pătură, sub lumina stelelor sau un joc de născocit povești înainte de somn? Ce ai alege?”
Ai prins ideea! Tot ce trebuie să faci este să adaptezi asta industriei tale, and sky is the limit!
4. Ia-ți oamenii cu tine în vacanță!
Ok, nu literalmente, dar fă asta din conținut! Fii inspirație pentru ei, arată-le pe ce principii ți-ai ales cazarea, așteptări vs. realitate, activități pe care le faci, cărți pe care le iei cu tine în bagaj, cum ai comunicat cu localnicii and so on.
5. Listă cu branduri locale de la care ai cumpărat în ultima perioadă
Să știi că vara nu doar afacerea ta „suferă” pe partea de Reach, ci și multe alte afaceri. Așa că dacă sprijini afacerile locale, mici sau mijlocii, și mai ales dacă te pregătești pentru vară consumând produse/servicii de la o astfel de afacere, please do share this!
Fă o serie de stories în care pui lupa pe colegii tăi antreprenori de care ți-e drag, ale căror produse/servicii le folosești cu bucurie – e win-win pentru toată lumea!
6. Leagă colaborări online!
Poți face asta behind the scenes, fără să publici demersul acesta (dar poți la fel de bine să împarți cu audiența ta planurile!). La ce mă refer, mai exact?
Colaborările între branduri online sunt FABULOASE! Deci dacă ai o listă de oameni alături de care ți-ar plăcea să lucrezi în viitor, acum e timpul să le scrii. Asta este parte din munca internă, e tot comunicare online, dar nu e neapărat ceva ce se vede. Rezultatele vor apărea după, și, repet, e alegerea ta dacă vrei să implici audiența în procesul acesta (eu îți recomand s-o faci!).
Și dacă alegi să le spui oamenilor că urmează să colaborezi cu X, Y, Z pentru o lansare nouă, ai grijă să îi ții la curent cu întreg procesul. Oamenii adoooră să știe detalii din culise!
7. Metode prin care sărbătorești vara
Arată-i audienței cum îți petreci tu zilele de vară – nu e totul despre vacanțe, somn prelungit și stat la soare, mai este și despre alte lucruri mărunte, despre provocările lucrului cu copiii acasă, despre noile campanii pe care le pregătești. Deci, cum sărbătorești vara?
8. Împarte povești din trecut
Nu știu cum e la tine, dar eu devin un pic nostalgică vara. Îmi amintesc cum obișnuiam să umplu baloane cu apă și să le arunc de la etajul 3 pe geam (nimeni n-a fost rănit în proces. Sau cel puțin nu-mi amintesc să fi fost 😊)))), cum mergeam la Siret cu prietenii mei, cum abia mă lăsam dusă în casă la 10 noaptea – și a doua zi o luam de la început.
Știi bine că ai multe lucruri în comun cu audiența ta la capitolul ăsta, așa că vorbește despre ele.
9. Vara nu este vară fără…
Uite lucrul fără de care nu îți poți imagina vara! Poate să fie orice de la înghețata de la magazinul din colț, la cireșele coapte sau scobitul cu lingura în pepenele verde (yummm!), spune-le oamenilor despre asta și invită-i să împartă cu tine propria opinie.
10. Lucruri amuzante, multe, multe, multe!
Amintește-ți că este, totuși, vara pentru toată lumea și că majoritatea oamenilor intră pe Instagram sau Facebook ca să se distreze mai mult decât pentru orice altceva. Deci te rog nu uita de amuzament. Glumițele, GIF-urile, emoji-urile, trăsnăile copiilor sau ale animalelor de companie, metodele prin care te răcorești – toate sunt binevenite.
Nu uita să păstrezi ideile acestea RELEVANTE domeniului tău, da? Și dacă, așa cum scriam la început de articol, vara e sezonul în care ai cel mai mult de muncă, adaptează conținutul și ține oamenii în priză vorbind despre munca ta. Ia-i cu tine când organizezi un eveniment sau când faci o sesiune foto de familie în natură.
Și, mai presus de toate, HAVE FUN!