Ai scris cu pasiune o postare faină pe Insta și ai publicat-o cu inima cât un purice. Tragi cu ochiul printre degete să vezi dacă a mai dat cineva vreun like, dar nu se întâmplă nimic după o oră, nici după două, nici ziua următoare.
Ce e în neregulă cu postarea ta?
First of all, haide să stabilim din capul locului DE CE creăm conținut. Și când spun „conținut”, mă refer la orice formă de conținut – text, imagine, audio sau video – pe care o publici în mediul online cu un scop precis în minte. Subliniez ultimele cuvinte pentru că sunt foarte importante!
Înainte să faci postarea pe Instagram, te-ai întrebat care este scopul ei?
Ești în pană de idei și nu știi ce să mai postezi pe Social Media? Am pregătit un calendar editorial GRATUIT, pe care ți-l trimit lunar direct în inbox, atunci când te abonezi la newsletterul nostru! Sună grozav?
O publici ca să educi audiența cu privire la industria în care activezi? Vrei să le arăți oamenilor o altă cale prin care să își îndeplinească o dorință – de pildă, să se simtă mai confortabil în propria piele? Sau vrei să îi inviți să participe la un webinar pe care îl organizezi?
Pentru că în funcție de scopul pe care îl ai în minte, mesajul va fi formulat diferit.

Una peste alta, dacă știi deja ce îți propui de la bucățica de content pe care urmează să o arunci în spațiul virtual, dar totuși ceva tot nu „curge”, atunci sper să te ajute articolul acesta. Urmează să împart tu cine 5 metode prin care poți să creezi conținut care să genereze reacții și să crească o comunitate înfloritoare, pentru ca scenariul pe care l-am folosit la început de articol să rămână doar un vis urât.
1. Pune-ți audiența pe primul loc
Uite o întrebare care o să-ți spulbere odată pentru totdeauna orice îndoială pe care o ai înainte să creezi orice bucățică de conținut pentru mediul online: „cum îmi ajut audiența cu asta? Cum îi îmbogățesc ziua prin conținutul meu?”. Ok, sunt două întrebări.
Când creezi din spațiul acesta, cu intenția de a-ți ajuta publicul, se întâmplă un lucru nemaipomenit: oamenii simt asta și observă valoarea din conținutul tău.
O să sune ca un disc stricat ce spun eu acum, dar totul pornește de la a-ți cunoaște publicul țintă.
E posibil să fi lucrat deja la asta și-ai să spui „wow, Cristina, mersi de informație, am făcut deja asta de 100 ori”, dar un semn evident că încă nu ți-e clar cine este avatarul tău de client, este că nu vorbești pe limba lui. Ceea ce se vede în liniștea de după postări.
Deci, please, please, fă-ți o favoare și răspunde-ți la cele două întrebări. Dacă răspunsurile îți spun că audiența ta nu își ia nimic valoros de acolo și scrii doar de dragul de-a o face sau ca să mai bifezi încă un task de pe listă, atunci respiră și ia o pauză.
2. Folosește imagini surprinzătoare și grafice care inspiră
Dacă te gândești că ai undeva la 8 secunde să convingi omul să se oprească din scroll, atunci trucul acesta are mai mult sens decât credeai. Imaginile sunt, aproape întotdeauna, cele care aduc factorul „wow” în poveste.
Chiar și la formele de conținut lung – cum este articolul acesta de blog – dacă nu integrezi și imagini să spargi monotonia textului, sunt șanse mari ca utilizatorii să abandoneze lectura.
Așa că asigură-te că folosești imagini de impact, care completează textul și respectă paleta cromatică a brandului tău.
Hint: folosește infografice atunci când vrei să comprimi informație complexă, sunt de impact, atrăgătoare și super ușor de făcut în programe de editare precum Canva.
3. Surprinde-i cu un hook fain – stârnește curiozitatea

De câte ori nu ai parcurs un articol sau o reclamă pe Facebook cap-coadă pentru că te-a „prins” de la prima propoziție? „3 motive pentru care încă nu ai venitul pe care ți-l dorești” sau „3 lucruri pe care să le faci azi ca să îți atingi greutatea ideală până la final de an” sunt exemple de hookuri care 1. Te fac să vrei să afli mai mult 2. Țintesc special doar o anumită categorie de oameni, 3. Rezumă excelent tema principală și 3. Oferă valoare.
Cu atât de multe informații care ne bombardează constant, devine tot mai greu să stand ut from the crowd – pardon my English. Un hook bun scris are puterea să facă asta – e ca decorul de pe tort, dacă vrei. Deliciul e în blatul perfect însiropat, crema gustoasă și fructele acrișoare – dar ochii se opresc mai întâi pe cireașa din vârf.
See what I mean?
4. Vorbește pe limba audienței, la nivelul la care este ea acum
Unul dintre principalele motive pentru care conținutul tău – în special cel de pe Social Media – nu aduce reacții, este pentru că nu vorbește pe limba audienței. Cu alte cuvinte, oamenii tăi ideali nu se regăsesc printre cuvinte.
Se întâmplă adesea, mai ales la profesioniștii care sunt cu 10 pași înaintea potențialilor clienți, să uităm că problemele cu care se confruntă audiența lor NU sunt cele pe care le au ei acum.
Noi suntem experții, ei sunt oamenii care au nevoie de experți. Concret, dacă, de pildă, ești mindset coach și ai reușit să îți pui sabotorii la punct, este posibil să fi uitat cum era odinioară, când și tu te luai le trânte cu sindromul impostorului sau te lăsai pradă credințelor limitative. Tu acum ai barierele omului care vrea să își dubleze veniturile, clientul tău are barierele omului care vrea să facă venit din ceea ce îi place. Amintește-ți mereu că eroul poveștii este clientul tău – tu ești ghidul, vorba lui Donald Miller.
5. Povești, povești, povești
Oamenii IUBESC poveștile. De toate felurile. Este ceea ce ne apropie, ceea ce ne face umani și ne leagă. Când oamenii se regăsesc în povestea ta, șansele să reacționeze sunt mult mai mari.
Vor vrea să spună „și eu simt asta” sau „mă regăsesc complet în povestea ta”, iar partea bună este că nu trebuie să fii scriitor profesionist ca să poți împărtăși dintre poveștile tale. Pot fi istorisiri mai scurte sau mai lungi și tu alegi cât de personale vrei să fie. Ești mereu în control.
La fel de bine poți să o faci prin video sau audio – oricum alegi, doar te rog nu ignora partea de storytelling. Trece pe o listă subiectele de care ești super-pasionată și pe care audiența ta ar vrea să le audă. Apoi împarte-le pe categorii: amuzant, inspirațional/motivațional sau educativ. Asta te va ajuta și în zilele în care nu ai inspirație pentru că poți cu ușurință să scoți din „buzunar” câte o povestioară. Dar poate, la fel de bine, să fie ceva spontan, să asculți, de pildă, un dialog în stația de autobuz care are un mesaj aparte și pe care audiența l-ar savura. Împarte episodul cu oamenii tăi!
Sper mult că te-am inspirat să lucrezi cu bucurie la conținutul tău, și amintește-ți mereu că scrii pentru cei mai faini oameni ever: oamenii TĂI!
Haide să ținem legătura pe Insta!

3 Comments on Conținut irezistibil? Iată 5 lucruri pe care să le faci