Pentru foarte multe afaceri, perioada de iarnă este cea mai profitabilă din an. Stoc nou, produse noi, idei îndrăznețe. Dacă și tu ai lansat o ofertă de Crăciun și ai prezență în online, atunci ia în considerare și partea de content creation și nu o lăsa pe ultima sută de metri. De fapt, conținutul digital ar trebui să fie parte integrantă a strategiei de Marketing pentru campania de Crăciun.

Gândește-te la content ca la vitrina magazinului tău fizic, dacă ai avea unul.

Trebuie să fie atrăgătoare, să scoată în evidență tot ce-i mai frumos din oferta pe care ai pregătit-o și să răspundă nevoii clare a clientului de a găsi cadoul potrivit oamenilor dragi.

Aceleași principii sunt valabile și pentru conținutul scris, video sau audio pe care îl creezi penru campania de Crăciun. Și îți voi arăta cum să îl creezi în așa fel încât să bifezi toate caracteristicile și să nu devină o corvoadă.

But first, de ce să faci content pentru campania de Crăciun?

Well, ideea este destul de simplă: ai pregătit o super ofertă, dar dacă nu o scoți în lume, nimeni nu va ști de ea. Și cum faci asta? Prin conținut!

Mă pot pune în locul tău și îmi dau seama câte taskuri ai de bifat pentru Crăciunul acesta.

O să spui, probabil, „Cristina, am atâtea de făcut, nu am terminat de înregistrat cursul/pictat globurile/aranjat decorul pentru sesiunile foto (insert your offer here)! Cine mai are timp de scris postări?”. Și eu dau din cap în semn că „da, da, știu, știu”.

I’ve been there, done that.

De asta te încurajez să urmezi o structură bine definită în avans, să respecți o strategie. Când vezi conținutul pentru Social Media (și nu doar!) ca pe un mod natural de a le povesti clienților tăi despre oferta de Crăciun pe care ai pregătit-o, nu ți se mai pare așa o corvoadă.

Deci, ca să răspund la întrebare: creezi content pentru că este modul tău de a le spune clienților ce produse/servicii faine găsesce la tine, fix pentru nevoia lor cea mai mare!

Cum să scrii content pentru campania de Crăciun: pornește de aici

Ok, înainte să te apuci de scris sau înregistrat, petrece 30-60 de minute să pui pe hârtie obiectivul campaniei tale. Strategia ta de content nu este nimic altceva decât o serie de acțiuni pe care urmează să le faci ca să îți atingi un obiectiv. Sună fancy, dar e chiar simplu.

Apoi studiază campaniile de Crăciun din anii trecuți, dacă ai mai avut. Vezi ce anume a mers, ce nu a mers. Întoarce-te în timp și vezi ce postări au mers cel mai bine, la ce mesaj a rezonat audiența, ce email-uri au avut rata de deschidere cea mai ridicată, ce pagini de site au fost cel mai vizitate etc. *Vezi de ce ne ajută să avem un obiectiv? Obiectivul ne ajută să MĂSURĂM rezultatele.

Ideea este să repeți ceea ce a mers și să zici „pas” la ceea ce nu a prea mers. As easy as that.

Răspunde la întrebarea „ce vreau să obțin din campania asta?”. Răspunsul poate fi sub forma unei cifre sau a unei motivații intrinsece. Deci poți să-ți spui „vreau să am 10.000 euro profit la final de campanie” sau „vreau să ajut 10 femei să își mențină greutatea de sărbători prin programul meu de nutriție”. Whatever lights your fire!

Sau le poți folosi pe ambele, nu există un răspuns greșit.

Pasul 2 : stabilește clar cum produsul/serviciul tău îi îmbunătățește viața clientului

Te bucură cum ți-au ieșit globurile de Crăciun și te-ai hotărât să incluzi și numele personalizat, ca să fie un cadou și mai special. Toate bune și frumoase până aici. Dar dacă îi vorbești clientului DOAR despre dimensiunile globurilor, despre calitatea vopselei folosite și despre alte caracteristici, l-ai pierdut.

Spune-i, însă, că îi poți oferi un mod creativ și personalizat de a-și înfrumuseța bradul alături de familie și l-ai cucerit!

Vezi diferența?

Într-o bătălie „Beneficii vs. Caracteristici”, cele dintâi vor câștiga întotdeauna. În plus, când activezi anumite emoții, șansele să închei tranzacția cresc simțitor. De fapt, potrivit unui studiu, 31% dintre reclamele care au „cârlig emoțional” au success, în timp ce dintre cele bazate pe raționament, doar 16% sfârșesc printr-o vânzare.

Cum spunea și Maya Angelou, „Vor uita numele tău, dar nu vor uita niciodată cum i-ai făcut să se simtă”.

Odată stabilite beneficiile, vorbește despre ele constant și cu entuziasm.

Înțeleg că uneori ești supărată. Înțeleg că ești obosită. Și dacă ești ca mine, ai și un copil de crescut, o familie de ținut.

Dar când le vorbești oamenilor TĂI despre oferta de Crăciun, trebuie să te îndrepți de spate, să pui zâmbetul pe buze și să agăți grijile în cui. Serios vorbesc!

Nu te lăsa copleșită de muntele de obligații pe care le ai. În schimb, vezi în toată etapa de content creation o oportunitate uriașă de a stabili relații cu audiența ta și de a atrage în mod natural vânzări, fără să simți că vinzi în sensul clasic al cuvântului.

Și dacă tot scriam mai sus despre muntele de obligații, ajungem și la pasul 3: creează content strategic, în avans.

Ok, acum știi care este obiectivul, știi clar care este oferta de Crăciun și ce beneficii are pentru clienții tăi. Acum aruncă un ochi peste calendar și stabilește o zi în care să dai gata conținutul pentru campania de Crăciun.

Dacă ai timpul foarte limitat, să zicem lucrezi printre picături, când doarme bebe sau mai ai un job full-time, împarte activitatea asta pe parcursul a mai multe zile.

Notează acolo „Zi de content” sau „Întâlnirea mea de scris” și prezintă-te la întâlnire în forma ta maximă.

Ia toate beneficiile și scrie o postare pentru fiecare în parte. Programează-ți email-urile și spune-le oamenilor:

  • – Când urmează să lansezi oferta;
  • – Când intră oferta LIVE și ești pregătită să te ocupi de comenzi;
  • – Când expiră oferta, ca să știe să își dozeze bugetul eficient.

În funcție de ofertă, poți fotografia produsele sau poți intra LIVE pe rețeaua de Social preferată, să îi audienței cum arată serviciul pe care l-ai pregătit.

Avantajul, când faci totul din timp, este că te poți ocupa și de casă și de masă, cum se spune. Deci îți rămâne timp să te bucuri cum trebuie de sărbători alături de cei dragi. Dar, totodată, poți să te ocupi liniștită și de comenzi, să le livrezi în timp, fără emoții și risc de întârzieri.

Cred că totuși cel mai important este să nu uiți să te distrezi!

Nu uita că procesul de creare a conținutului pentru canalele tale de comunicare este doar o parte din întreaga campanie de Crăciun. Nu te simți copleșită la gândul că „trebuie” s-o faci și pe asta.

Have fun și vorbește-le oamenilor cu autenticitate și bucurie despre ce ai pregătit cu gândul la ei! 

You are amazing! Your business is amazing!

People need to know it!

Haide să ținem legătura pe Insta!

Cristina-Semnatura-1