Când nu ai inspirație și parcă niciodată nu-ți mai rămâne timp pentru conținutul de pe Social, folosește tehnica de „batch content”. No worries, e doar un termen fancy care înseamnă să creezi ceva în serie. Poți să faci batch (engl: grămadă) cu aproape orice activitate de business, dar mie îmi place să fac asta cu tot conținutul pe care îl creez pentru spațiul online.

Cum sa scrii continut in serie
Ai un sentiment de „wow, am reușit!” atunci când creezi conținut în serie

 

Practic, „batch content” înseamnă că îți alegi o zi din săptămână sau lună, în care te ocupi strict de creat conținut. Asta poate să însemne orice pentru tine: blog + socials, video pe Youtube + Reels/TikTok. Orice înseamnă „conținut” pentru tine, poate fi făcut la „grămadă” și este una dintre acele tehnici de comunicare în social media (mai degrabă behind the scenes) pe care, personal, o iubesc și o practic de aproape 2 ani.

Dar mai întâi, o poveste

La început de februarie 2022 m-am pricopsit, cum-necum, cu Covid. M-a ținut la pat 3 zile și 3 nopți. Nici dacă aș fi vrut, nu aș fi putut să mă ocup de business, pentru că deliram de febră sub patru straturi de pături. Dar în același timp, se publica pe paginile de Social Media ale clienților mei conținut engaging, fresh, gândit cu scop.

Pentru că programasem conținutul cu o săptămână înainte.

Deci uite de ce să începi batching:

În pană de idei de conținut?

.
Descarcă GRATUIT calendarul lunar de postări, direct în inbox!

Te asiguri că ai mereu conținut fresh și relevant pentru audiența ta;

Economisești timp! Da, da, te dedici unei singure activități și ți-ai luat de-o grijă în loc să te tot oprești din ce ai de făcut zilnic, ca să poți să mai faci o postare. Nenumărate studii arată că pierzi foarte mult timp când te oprești dintr-un task să faci altul pentru că nu ești „în flow”. Asta e valabil pentru orice altceva, nu doar content writing;

Lucrezi în acord cu ritmul tău pentru că îți alegi zilele cele mai potrivite;

Lucrezi isteț, în loc să lucrezi mereu mai mult. Batchingul îți permite să refolosești conținutul în loc să creezi mereu altul. Ca să îți dau un exemplu, eu voi lua acest articol de blog, pe care îl citești acum, și îl voi transforma în două postări pe Instagram, 1 Reel și 1 newsletter. Asta înseamnă că mi-am asigurat conținutul pentru o săptămână dintr-o împușcătură FĂRĂ să fac rabat de la calitate.

Ai consecvență în mesaj/visuals. Când creezi totul „la grămadă”, ți-e mai ușor să respecți aceeași tonalitate, aceleași elemente de brand, pentru că totul e la vedere și fresh, în moment. Asta merge mai ales la început, când e atât de ușor să te lași influențată de tot felul de designuri drăguțe de pe Canva sau dintre cele folosite de oameni pe care îi admiri pe Socials.

Next steps ca să te apuci de batching ar fi să îți alegi o zi din săptămână când estimezi că ai creativitatea la cote maxime, să îți pui băutura preferată, muzica în urechi sau în surdină și să-i dai bice!

Sigur, ajută și o strategie de conținut, ca să nu pierzi timp întrebându-te ce o să postezi șiiii mai ajută să îți faci un obicei din a purta o agendă cu tine. Când îți vine o idee, pac! ai scris-o în caiețel 😉

Tu faci batching deja sau urmează să te apuci?