NB: La data la care scriu acest articol, am un program hibrid de birou: 2 zile/săptămână merg la un coworking space, dar am învățat câte ceva despre organizarea biroului de acasă în cei 7 ani de când casa îmi e și acoperiș de asupra capului, și loc de visat și executat în business.

Și împart tot ce știu și am experimentat cu tine, în acest articol.

­Mi-a venit să râd când am citit un studiu din 2023 efectuat de Standford care spunea că:

lucrul de acasă sporește productivitatea cu 13% (eșantion de 16.000 muncitori, pe parcursul a 9 luni!).

Standford

Nu știu în casele cui au fost oamenii ăștia”, mi-am spus, „dar sigur n-au venit în casa mea!

Dar ca un veritabil fost jurnalist prin venele căruia încă mai curge spiritul justițiar, am făcut research și crosscheck din 3 surse, doar ca să văd că adevărul e undeva la mijloc. Și nici măcar nu era nevoie să fac research, pentru că am constatat pe propria piele:

Lucrul de acasă vine cu părți bune și părți rele. Dar în articolul de astăzi, vreau să ne concentrăm exact pe ideea de a fi mai productivi când lucrăm de acasă pentru că știu, ȘTIU că pentru cei mai mulți dintre noi vine cu multe provocări.

Îți voi împărtăși din metodele pe care le-am folosit de-a lungul anilor ca să am mai mult spor la lucru din confortul casei mele, dar îți spun de pe acum că dacă niciunul dintre trucuri nu funcționează, atunci motivul pentru care nu ești productiv/ă este altul și trebuie să sapi mai adânc de atât.

Iluzia de a fi stăpân pe timpul tău

Întâi de toate, haide să vedem ce ne luăm din experiența de a lucra de acasă. Am făcut o listă cu cele mai frecvente avantaje, cele pe care, de cele mai multe ori, ne bazăm decizia de a ne face birou în sufragerie/camera copiilor/balcon etc.

  • Fac lucrurile în ritmul și în timpul meu! (o iluzie, din punctul meu de vedere)
  • Am mai multă flexibilitate,
  • Pot să fiu alături de copil în momentele sale cele mai importante (aka: îmi văd copiii crescând și nu sunt un părinte absent),
  • Nu mai irosesc banii pe benzină/bus/taxi,
  • Iernile stau în adăpostul casei mele,
  • Eventual mă trezesc la ce oră vreau,
  • Pot să țin meetings în pantaloni de pijama/yoga,
  • Îmi decorez biroul fix cum vreau eu,
  • Economisesc timp pentru că nu mai trebuie să ajung la birou în celălalt capăt al orașului,
  • Nu trebuie să socializez dacă nu am chef,
  •  No make-up day ANY DAY (oh daaa!),
  • Cel mai fain view din biroul meu, am aproape zilnic câte un curcubeu pe cer,
  • Pot să port overall-ul meu pufos și nu-i pasă nimănui,
  • Cafetiera la îndemână,
  • Prânz proaspăt făcut acasă.

Dar, ca orice realitate, are și un revers al său. De pildă, avantajul de a avea cafetiera la îndemână se poate transforma în consum excesiv de cafeină – care, știm bine, nu aduce nimic bun după sine –. Sau faptul că nu trebuie să socializez dacă nu am chef poate duce, în timp, la izolare (mie mi s-a întâmplat).

Nu vom desface firul în patru, ceea ce vreau este să iei cu tine sfaturi practice de productivitate așa încât la final de zi să nu te pui la somn cu anxietatea pitită la sân.

Cum îmi organizez biroul de acasă ca să am un program productiv?

  • Cum arată fizic biroul meu?

Pentru mine este foarte important ca spațiul în care lucrez să reflecte personalitatea mea. Să fie confortabil și autentic. De asta până și la noul spațiu de coworking iau cu mine mereu fetița cu creioane, o plantă mică artificială și cariocile colorate.

Nu plec nicăieri fără „fetița cu creioane”!

Mie nu îmi este teamă de extra-confort, deci vei vedea că am un scaun ergonomic (pe acesta îl am eu, genial!), o pernă de scaun, un aparat de masaj pentru tălpi pe care îl țin întotdeauna sub scaun și îl folosesc și în call-uri, și când creez conținut pentru mine sau alte afaceri, literalmente all the time. Dar am și multe culori în jurul meu, precum și un extra raft în lateralul mesei de lucru unde am la îndemână lucrurile esențiale: pixuri, post-its, balsamul de buze, o lumânare parfumată, foarfecele etc.

Un alt aspect la care țin foarte mult este lumina naturală. Timp de 3 ani jumătate biroul meu a fost o terasă externă a casei, cu pereți în loc de geamuri – dezavantajul e că era foarte frig iarna și a trebuit să folosesc calorifer electric extra, deci nu foarte avantajos din punct de vedere al costurilor.

Aici mi-am petrecut mai bine de 3 ani lucrând. Se văd „zidurile” din geam din spatele meu și din fața mea

În noua casă în care ne-am mutat, am poziționat masa de lucru exact în fața geamului, după ce am experimentat cu un birou stil Harry Potter, într-un spațiu de sub scări, care stătea nefolosit. Am vorbit despre procesul de mutare într-un Reel pe Instagram, chiar AICI. Acum am făcut reading nook acolo, am mutat biroul într-o cameră de la etaj (care la momentul publicării articolului – august 2024 – nu mai există, haha!) și am simțit cum creativitatea are iar loc să zboare. Ador lumina și de fapt și știința susține avantajele luminii naturale în sporirea productivității. Citește articolul ăsta publicat în Harvard Business Review pentru mai multe despre subiect: https://hbr.org/2018/09/the-1-office-perk-natural-light

Revenind, un alt aspect la care țin mult în spațiul meu de lucru de acasă, este să am ordine pe birou. Și asta știu că e foarte unic pentru fiecare dintre noi. Și pentru mine diferă de la o săptămână la alta. Am perioade în care îmi place dezordinea (din aceea în care doar eu știu ce și unde se află and that is ok) și perioade în care simt că o iau razna dacă nu sunt toate lucrurile puse la locul lor.

Atâta timp cât nu folosești curățenia sau ordinea ca un pretext să amâni lucrul (adică nu pot să lucrez până nu am toate cărțile aliniate în ordine alfabetică OCD-style much) cred că e bine și așa, și așa.

  • Cum arată spiritual biroul meu?
Observi că am pe birou o mantră (care se schimbă, în funcție de dispoziție. Am un borcan cu mantre împachetate în elastic, din care extrag câte una), un vision board, un glob pământesc. Elemente care mă ajută să nu pierd din vedere esențialul

Sunt foarte onestă când îți spun că eu cred în energii mult, mult mai presus de orice putem noi percepe la nivel intelectual. Și nu le scot din ecuație atunci când vine vorba de munca mea, dimpotrivă. Dap, eu sunt consultantul în comunicare online care ia în calcul și spiritualitatea, nice to meet you!

Cum spuneam, este extrem de important să am lângă mine elemente care îmi sporesc intuiția, îmi onorează spiritul (sau my higher self dacă vrei să îi spui așa), mă conectează la Sursă și fac loc creativității, o invită în spațiul meu. Așa că mă folosesc de cristale, de ritualuri de Lună Nouă și Plină (pe care le fac de regulă tot în spațiul de birou), lumânări parfumate, jurnale (am o grămadăăă de agende și agenduțe peste tot) și, mai nou, mi-am luat Jurnal de Lună și încep să lucrez după ciclicitatea naturii.

Aici este agenda pe care mi-am cumpărat-o pentru journaling

Repet, sunt aspecte esențiale pentru mine! Sunt atât de importante, încât nu mi-am luat abonament full time la coworking space, pentru că știu că acolo nu am spațiul și susținerea să aduc toate elementele acestea cu mine.

Aici simt să punctez că este extrem de important să alegi ce îți vorbește ție și să îți onorezi propriul tău apetit spiritual. Dacă o rugăciune te ajută înainte să-ți începi ziua de lucru, ce-ar fi să faci loc unui mini altar pentru asta sau poate să aduci o icoană în spațiul tău? Dacă te pasionează subiectul manifestării, de ce elemente te poți înconjura ca să poți să faci spațiu elementului acesta atât de important pentru tine?

Eu cred că spațiul de lucru trebuie să îți sprijine credințele și bucuriile, să respecte totodată elemente cromatice care te reprezintă și să îți vorbească. E mai greu să faci toate acestea când trebuie să mergi fizic la un birou, dar dacă tot ne creăm propriul spațiu de lucru de acasă, de ce să nu-l facem pe chipul și asemănarea noastră?

Nimic nu e prea ciudat sau prea PREA aici, whatever floats your boat!

Eu la un moment dat am avut o cutie cu nisip în vechiul birou, și un borcănel cu scoici pe care le-am cules de pe coasta de Sud a Angliei, când am mers în concediu. Pe vremea aceea locuiam într-un sătuc din inima Angliei și ne doream mult să ne mutăm pe coastă. Așa că acela a fost modul meu de a-mi stimula toate simțurile și de a mă motiva în zilele grele. Îmi treceam degetele prin nisip și învârteam o scoică în palmă, ca să simt cu toată fibra mea cum va fi când ne mutăm.

Acum scriu acest articol dintr-un orășel de pe coasta de Sud a Angliei.

  • Cum onorez lucrul de acasă în perioadele de vacanță, când Ilinca e constant acasă?

Ce-i drept, în perioadele de vacanță, lucrurile sunt diferite. Toată rutina pe care mi-am creat-o de regulă zboară pe geam. Așa că „biroul” meu e când în reading nook-ul pe sub scări despre care am menționat mai sus, când pe canapea, când pe patul din dormitor, și uneori e „mobil”, adică iau laptopul cu mine în parc – Ilinca se joacă, eu scriu.

Aici Ilinca se uită la televizor și eu lucrez din colțul de sub scări. I was doing the best I could

Acum, trebuie să știi – e FOARTE important! – că Ilinca a crescut cu mine lucrând cu laptopul. Fie că am scris cărți personalizate pentru copii, în primul business, fie că am oferit sesiuni de consultanță în content marketing, ea a știut dintotdeauna că „mami lucrează”.

Deci de asta îmi permit acum să merg în parc și să lucrez – pentru că ea știe. Așadar, nu spun, sub nicio formă, că asta ar trebui să fie o regulă și că e musai să o faci și tu. Nu spun nici că e bine, nici că e rău. I

Care este intervalul orar în care lucrez când Ilinca e în vacanță?

Este foarte imprevizibil și am făcut pace cu asta.

Când Ilinca e la școală, lucrez de regulă de la spațiul de coworking. Știu că am un boost de productivitate de la 11-11:30 ora Angliei, deci îmi rezerv tot ce înseamnă „meetings” și consultanță de la 9:30 ora Angliei și tot ce înseamnă lucru pentru clienți (postări pentru Social Media, text, graphics, email, articole de blog, manegeriere a echipei etc.) după ora 11:30.

Încă o chestie pe care am manifestat-o la propriu: spațiul de coworking, care este divin, cu view înspre port…

Când Ilinca e acasă, în schimb, lucrez în schimburi. Da, păstrez întâlnirile în prima parte a zilei, pentru că fetița mea e obișnuită, cum ziceam. Mai face cu mâna la cameră, dar în rest, mă lasă să mă concentrez la meeting.

În schimb, pentru celelalte roluri pe care le joc, sunt extrem de flexibilă.

Am zile în care reușesc să lucrez până la prânz. Zile în care lucrez seara sau chiar noaptea. Și n-o să mint, e obositor. Și e obositor să fiu mereu cea din familie care se adaptează – asta a dus după sine conflicte în cuplu și familie. Și de cele mai multe ori, după n exerciții de reframing, reușesc să văd flexibilitatea asta ca pe o onoare, un privilegiu. „I GET TO do this” în loc de „de ce eu trebuie să mă sacrific mereu?”. Pentru că e adevărul: nu oricine are privilegiul ăsta.

Dar sunt și momente în care simt că mă doboară și mă stoarce de energie, în funcție, firește, de cum arată viața mea în momentul respectiv.

  • Cea mai importantă lecție pe care mi-aș dori să o iei cu tine despre lucrul de acasă?

ENERGY Management over TIME Management. Always.

Le-am încercat pe ambele (încă le folosesc în tandem când trebuie), dar când reușești să îți dozezi smart energia, „câștigi” timp. Contează mai mult ce faci cu timpul pe care îl ai la dispoziție, cred eu, decât să ai mult timp, dar să nu fii în stare să îl folosești, pentru că nu ai energia necesară.

N-o să intru în reguli de self-care, dar ca să poți să îți dozezi eficient energia, e nevoie să te uiți la aspecte precum calitatea somnului și a dietei, relațiile sociale, expunerea la soare, în natură etc. Eu NU sunt expertă în lucrurile acestea – dimpotrivă, la multe eșuez cu diplomă și cupă (mai ales la nutriție!), dar am observat de-a lungul anilor diferența atunci când acord atenție acestor lucruri.

Sper mult de tot să te fi ajutat insight-urile mele și dacă ai propriile sugestii, te rog scrie-le în comentarii sau direct la hello@cristinaguraliuc.com și le includ în articol.